Beef Jerky suszona wołowina

Beef jerky – suszona wołowina na trudne chwile

Gotowy w kuchni? Zdarza się, że i tam czasem trzeba posiedzieć. Uważam, że prawdziwy preppers musi radzić sobie z garami, przecież jeść coś musi… Więc w dzisiejszym specjalnym dniu jakim jest dzień kobiet zapraszam wszystkich do naszej kuchni gdzie pokaże wam jak przygotować suszoną wołowinę w bardzo prosty sposób.

Tu zapraszam was również do obejrzenia filmiku, którego uzupełnieniem jest ten artykuł. Pomysł na nagranie był dość spontaniczny przez co nie mamy za dobrego światła. Ale przekaz jest:)

Zacznijmy od mięsa.

Mięso do suszenia powinno być jak najlepszej jakości. Oczywiście to nie jest to wymóg konieczny, natomiast jak wiadomo im mięso czystsze (pozbawione tłuszczu) tym lepszy produkt końcowy i mniejsze prawdopodobieństwo zepsucia/zatrucia. Polecamy następująco: Polędwica / ligawa / rozbef/ udziec /

Mięso dobieramy tak by posiadało jak najmniejszą ilość przerostów, które i tak musimy odciąć. Tłuszcz, który zostanie na mięsie zepsuje się znacznie szybciej co za tym idzie może powodować zatrucia. Tłuszcze pozostawione same sobie jełczeją.

Mięso kroimy w cienkie paski. Zalecane grubość max 5mm, długość dowolna. Oczywiście to ty jesteś Panem w swojej kuchni i możesz przygotować dowolnie grube kawałki mięsa. Musisz jednak pogodzić się z tym, że im grubszy kawałek tym dłuższy czas suszenia. Warto wyposażyć się ostry nóż. Aby szanować mięso i ładnie pokroić na pożądaną grubość, można wołowinę delikatnie zmrozić. W tym wypadku szykowałem zróżnicowane kawałki mięsa. Część cieńszych do jedzenia podczas wypadu w góry a część grubszych do zmagazynowania w formie zapasów.

Krojenie wołowiny Beef Jerky
Krojenie wołowiny Beef Jerky

Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Tu już następuje całkowita dowolność dajesz to co chcesz i to co lubisz. Oczywiście nie można zapomnieć o soli, która pełni tu rolę konserwantu i wydłuża czas przydatności do spożycia beef jerky. Poniżej podaję wam przepis na marynatę Gotowy na JUTRO.

-Musztarda jako baza ( polecam musztardę ostrą, wyrazistą) W naszym przypadku wykorzystywałem Dijon

– Sos barbecue

-Sos Peri Peri

-100ml Whiskey

-cebula

-czosnek

-Sól

-Przyprawy wedle uznania.

Ilość produktów dostosowana do ilości mięsa. Marynata musi w 100% pokryć mięso, tak by podczas moczenia każdy fragment mięsa miał styczność z sosem. Nie ma tu żadnej większej filozofii. Wrzucasz co Ci smakuje i mieszasz. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki zatapiasz w niej mięso.

Marynata Beef Jerky Whisky Dijon
Marynata Beef Jerky Whisky Dijon

Tak przygotowane mięso odstawiasz szczelnie przykryte na 24h do lodówki.

Po upływie doby należy mięso osuszyć z marynaty i możemy przystąpić do suszenia. Mięso wieszamy bądź kładziemy na ruszcie. Osobiście preferuje wieszanie ze względu na to, że suszona wołowina się kurczy i przywiera do rusztu przez co jest potem wiele czyszczenia i strat w mięsie. Dlatego o wiele wygodniej jest nadziane wcześniej na wykałaczkę kawałki przekładać przez ruszt tak by nie było problemu z przywieraniem oraz sklejaniem się wołowiny.

Suszenie wołowiny Gotowy na Jutro Beef Jerky
Suszenie wołowiny Gotowy na Jutro Beef Jerky

Suszenie

Tu niestety nie znajdziecie gotowej odpowiedzi, jak długo i  w jakiej temperaturze. Wszystko zależy od waszego piekarnika i od tego jak pokroicie wołowinę. Jeśli mamy cienkie plastry to suszenie w temp 50-60 stopni (niektóre przepisy podają do 80 stopni ale to moim zdaniem za wysoko) czas od 3 do 5 godzin. Jeśli jednak suszycie grubsze kawałki czas ten spokojnie może się wydłużyć. W moim przypadku grubsze kawałki suszyłem 8,5h

Kiedy dość?

Gdy nasza wołowina z zewnątrz jest już twardawa można postukać nią w blat i wydaje puknięcie a wewnątrz jest delikatnie gumowa. Barwa powinna być jednolita. Po przekrojeniu wołowina nie może być zauważalnie wilgotna.

Co robić z takim mięsem?

Tak przygotowana wołowina jest świetna na wyprawy podczas, których zależy nam na masie naszego ekwipunku oraz zwyczajnie do przegryzania podczas marszu. Należy jednak pamiętać o tym, że spożywanie jej wiąże się z koniecznością częstszego uzupełniania płynów.

Wołowina nadaje się do przechowywania w suchych magazynach. Odpowiednio przygotowane mięso potrafi leżeć naprawdę długo. W chłodnym miejscu zabezpieczona przed dostępem tlenu spokojnie dwa lata może leżeć. U mnie jednak zawsze zjadana jest wcześniej. Przekąska jest bardzo syta i smaczna.

Smacznego!

 

 

5 myśli na temat “Beef jerky – suszona wołowina na trudne chwile

  1. wygląda dobrze… mam nadzieję że wszystkiego nie zeżarłeś.

    Ale ogólnie – BRAVO!!! Serce rośnie. A pamiętam czasy że do krojenia chleba trzeba Cię było kijem zaganiać.

  2. Fajnie właśnie przetrząsam internet w poszukiwaniu czegoś lekkiego i pożywnego na górskie wyprawy bo nie przepadam za wchodzeniem pod górę z ciężkim plecaczyskiem. Mam pytanie jak bym chciała takie mięso wziąć na tygodniowy trek to w czym je przechowywać e płuciennym woreczku czy raczej foliowym żeby się nie zepsuło. Dzięki 🙂

    1. Przechowywać należy w warunkach pozbawionych wilgoci. Szczelne woreczki strunowe lub zamykane pudełka. Jeśli zabezpieczysz zewnętrznie woreczek to na tydzień i w nim możesz zabrać. Najważniejsze by pozostały suche.:)

Dodaj komentarz

11 − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.