Domowe bułki bez drożdży

Domowe bułki bez drożdży na czas apokalipsy

Na wstępie pragnę wyjaśnić, że piekarzem to ja nie jestem. Jakieś doświadczenie w pieczeniu chleba posiadam, jednak uważam się w tej dziedzinie za amatora. Nie zmienia to jednak faktu, że własne wypieki spożywamy i co najważniejsze uważamy za smaczne. W roli głównej, tym razem występuje Siwa, która z uwagi na obecną sytuację postanowiła podzielić się z wami przepisem na domowe bułki bez drożdży i zakwasu. Takie pieczywo jest w stanie upiec każdy, posiadający podstawowe składniki i piekarnik lub inny piec.

Dlaczego pieczemy w domu?

Nie ukrywam, że pieczenie pieczywa w domu nie jest najszybszym i najwygodniejszym sposobem na dostarczenie świeżej bułeczki na śniadanie. Nasza cywilizacja przywykła do korzystania z usług, i jest w dużym stopniu od nich uzależniona. Mało jesteśmy w stanie zrobić sami, a jeszcze mniej nam się chce. Dlatego duża część osób, bardzo szybko odczuła skutki pandemii. Konieczność pozostania w domach i ograniczenie dostępu do usług, oraz produktów, dla wielu jest bolesna. Jeśli ktoś, całe życie kupował pieczywo i ciasta, to zazwyczaj nie wie jak te wypieki wykonać. Za czasów naszych pradziadków, pieczenie chleba nie było niczym niezwykłym, a zakwas można było znaleźć w co drugim domu. Teraz jednak, z czasem rozwoju gospodarki, zanikają umiejętności. Natomiast w chwili, gdy gospodarka straciła swoją siłę, warto wrócić do korzeni i skorzystać z prostych przepisów, na domowe pieczywo.

Przepis na domowe bułki bez drożdży, nie bez powodu drożdży nie zawiera. Od ponad dwóch tygodni, z dostępem do tego składnika jest w mojej okolicy problem. Podobno są w Żyrardowie :). Natomiast do miasta cudów mi daleko, więc skorzystaliśmy ze starego przepisu bez drożdży na tak zwane pod płomykówki.

Przepis na domowe bułki bez drożdży

Składniki:

  • Mąka Pszenna 400g (Typ 450-480 im wyższy tym lepszy)
  • Woda 240 ml (Przegotowana)
  • Sól, pieprz
  • Łyżka proszku do pieczenia (składnik nie obowiązkowy)
  • Dodatki wedle uznania (składnik nie obowiązkowy)

Przygotowanie:

1.Wsypujemy wszystkie składniki do miski

2.Dolewamy wody

3.Mieszamy składniki do otrzymania jednolitej, miękkiej masy. Ciasto dobrze wyrobione, wyrośnie lepiej. Warto poświęcić temu więcej uwagi, ponieważ nie stosujemy drożdży.

Dajemy ciastu chwilę odpocząć.

4.Dzielimy ciasto na bułki. Dobrze podzielić taką kulkę na 6 bułek.

5.Umieszczamy bułki w rozgrzanym, do 220 stopni, piekarniku

6.Pieczemy przez 20 minut (Opcja z termoobiegiem. Wszystko zależy od piekarnika.)

Ot, cała sztuka pieczenia, prostego pieczywa. Bułki bez drożdży, czy jak kto woli pod płomykówki, to jedna z najprostszych form pieczywa, jaką jesteśmy w stanie wypiec w domu.

Wyglądają pięknie i do tego są naprawdę smaczne i pożywne. W przeciwieństwie do nadmuchanego pieczywa ze sklepu, są bardzo syte i zjedzenie dwóch takich małych bułeczek, naprawdę potrafi nasycić, nawet takiego dzika jak ja 🙂

Dla ortodoksów oldschool-u, pozostaje jeszcze wariant podpłomyków, jednak moim zdaniem dają one znacznie mniej przyjemności z jedzenia, niż takie bułeczki. Kajzerki takie możemy wypiec nie tylko w piekarniku, ale również w garnku nad ogniskiem.

Tak więc, zamiast ryzykować zarażeniem stojąc w kolejce do piekarni… chwytajcie w ręce mąkę i pieczcie wedle własnego uznania.

#zostańwdomu #domowapiekiarnia #kuchniapreppersa

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

seventeen − ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.